20 Mayıs 2011 Cuma

Kültürel Vatan

     Üç türlü vatan vardır:
  • Siyasi vatan
  • Coğrafi vatan 
  • Kültürel vatan
     Bir milletin gücü dilinin, töresinin, tarihinin, mitolojisinin canlılığı ve yaygınlığı ile ölçülür.  Bayrak çekilse de kültürümün yaşadığı yer benim vatanımdır. Kültürün çekildiği yerden eninde sonunda bayrak da çekilir.
     Makedonya’nın her tarafına yayılmış olarak yaşayan Türkler güzel Türkçemizi, inancımızı ve töremizi canlı bir şekilde yaşatmaya devam ediyorlar.  
      Makedonya’da yaşayan diğer Müslüman toplulukların yemek alışkınlıklarının, ev düzenlerinin, çeyiz ve düğün adetlerinin, kısaca yaşama biçimlerinin bizden farklı olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.
     Türkiye’ye büyük bir sevgi besleniyor. Ayrıca Türkiye’ye ümitle bakarak medet umuyorlar.
     Makedonya’da, Türklerden başka birçok millet güzel Türkçemizi konuşmaya devam ediyor. Makedonya’yı gezen herkes bunu rahatlıkla görebilir.
   Bursa’da çalışmakta olduğum okulun düzenlediği uluslararası halk oyunları festivaline katılan gruplar arasında Makedonya’dan gelen çocuklarımızı görünce hemşerileri olarak onlarla ilgilendim. Bu çocukların Üsküp merkezden ve merkeze çok yakın olan Çayır beldesinden gelen Arnavut asıllı çocuklar olduğunu gördüm. Çocukların çoğunun Türkçe konuşabilmeleri beni çok mutlu etti. Türkçeyi, çevrelerindeki Türk arkadaşlarından ve devamlı seyrettikleri Türk televizyonlarındaki dizilerden ve diğer programlardan öğrenmişler. Ayrıca “ileride Türkiye’ye okumaya gelebiliriz” diye ümit ediyorlar. Hediye ettiğimiz Türkçe kitapları büyük bir sevinçle kabul ettiler.
     Makedonya’nın bütün şehirlerinde atalarımızın inşa ettiği yapılar yükseliyor. Üsküp’te yükselen kubbeler, minareler, hanlar, hamamlar ve bize has çarşılar bir Türk-İslâm beldesinde dolaştığımız hissini veriyor. Ohri’yi gezerken çeşitli amaçlar için kullanılan eski Türk evleri ve diğer yapılar bize Safranbolu’yu hatırlatıyor. Makedonya’nın bütün şehirlerini gezdim ve hepsinde en az bir cami bulunuyor. Bir çoğunda saat kuleleri, tekke külliyeleri ve bedestenler halâ ayakta... Buraları hiç yabancılık çekmeden geziyorum.
      Şair Süleyman Nazif;
     “Dedem koynunda yattıkça benimsin ey güzel toprak” diyor.
      Dedelerimin, nenelerimin yattığı, kültürümün yaşadığı Makedonya, millî sınırlarımız dışında kalmış kültürel vatanımdır.
      Bütün Balkanlar ve daha birçok yer de böyledir diye düşünüyorum. 

19 Mayıs 2011
Kaplıkaya/Bursa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder