30 Ocak 2013 Çarşamba

Makedonya Gezi Rehberi-4/4-İştip-Radoviş-Debre



İştip Garajı
İŞTİP (ŞTİP)
Köprülü – İştip arası 42 km. dir. Bu iki şehir arasındaki geniş bölgeye Oşçebol ya da Ohçebol denir. 1953 göçünden önce Bu bölgedeki köylerde, sadece Türkler yaşıyordu. Şimdi yalnız Dorfullu köyünde yirmi, yirmi beş hane Türk yaşıyor.
İştip değerli bestekârı ve eğitimci Yusuf Nalkesen’in memleketidir. Doğu Makedonya’nın önemli bir şehridir. Merkezde bir cami ayakta kalmış. Cuma günleri kurulan pazarında Yörük Türklerini rengârenk renk elbiseleri ile alış veri yaparken görebilirsiniz.
İştip’ten doğuya doğru gidilirse Koçana ve Bulgaristan sınırı yakınlarındaki Delçova’ya (Sarova) ulaşılır.


RADOVİŞ
Radoviş'te Yörükler
İştip’e 20 km. mesafededir. Köylerinde yoğun Türk nüfusu bulunan küçük bir kasabadır. Merkezde iki cami vardır. Bu camilerin cemaatini de bizim Romanlar oluşturur. Ayrıca kasabanın tam merkezinde binası yok edilmiş öksüz bir minare bulunmaktadır. Türkler nüfusu tamamen Türklerden oluşan köylerde yaşıyorlar. Bu Yörük köyleri yükseklerde bulunmaktadır. Bütün köyler, Cumartesi (dernek)) günü kurulan pazara inerler. Rengârenk elbiseleri ile Yörükler pazarı doldururlar. Burada çok renkli sahneler oluşur, Türkçe ve Makedonca birbirine karışır.
Ali Koç kasabaya en yakın Yörük köyüdür. Yörüklerin renkli hayatından bir kesit görmek isteyenler Ali Koç’a gidebilirler.
Üsküp’ten gelirken Radoviş girişinin sağındaki yola sapılırsa Konçe’ye varılır. Konçe’nin  Konyalılar tarafından kurulduğu söyleniyor.
Radoviş'te Düğün
Radoviş’ten 46 km. güneye gidildiğinde Ustrumca’ya (Strumica) varılır. Önemli bir merkezdir. Meyvesi bol olduğu için meyve suyu fabrikaları vardır.
Ustrumca’ya 30 km mesafede Doyran kasabası ve gölü bulunmaktadır. Bu yörenin sayfiye yeridir.
Ustrumca, Doyran arasında Valandova kasabası yer alır. Buraya bağlı Çalıklı köyünde her yıl festival düzenlenmektedir.

DEBRE (DEBAR)
Debre
Makedonya’nın en batısındaki yerleşim yeridir. Gostivar’dan batıya doğru 70 km mesafededir. Karadeniz bölgesine benzeyen bir arazi yapısı olan harika bir yoldan gidilir. Yol üzerinde, muhteşem güzelliğe sahip Mavrova gölü bulunur. Debre, kendi adıyla anılan göle yakındır. Arkasında Arnavutluk bulunan bir dağın yamacındadır. Buraları yeşili bol harika yerlerdir.
Debre’ye girmeden sol taraftaki tepelere çıkıldığında Atatürk’ün dede memleketi Kocacık’a varılır. Buradaki köylerde yalnız Türkler yaşamaktadır. Kocacık’ta Atatürk’ün dede evi restore edilerek müze ve Kocacık Kocatürk Derneği lokali olarak hizmete açılmıştır.

Diğer Bölümler

Daha detaylı bilgi için Makedonya'yı anlatan "Çıkayım Gideyim; Urumeline" adlı kitabımı alabilirsiniz.  
Kitap hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder