30 Ocak 2013 Çarşamba

Makedonya Gezi Rehberi-3/4-Manastır-Pirlepe-Köprülü

MANASTIR (BİTOLA)
Manastır Saat Kulesi İshak Bey ve Yeni Cami
Ohri’ye 66 km. dir. Yolun 36. Kilometresinde elma diyarı Resne bulunmaktadır. Elma bahçeleri ile kaplanmış çok güzel bir kasaba… Buraları Manastır’a kadar Milli Park alanıdır. Resne’de Resne’li Niyazi’nin konağı gezilebilir.
Manastır Askeri İdadisi
Manastır merkezinde birbirini gören tarihi Türk eserleri bulunmaktadır. İbadete açık olan İshak Bey Camii, onun karşısında şu sıralarda içinde kazı yapılarak eski kilise kalıntısı aranan Yeni Cami ve tepesine haç dikilen Saat Kulesi en önemlileridir. “Manastır’ın ortasındaki" havuz da buradadır. Tarihi Bedesten de hizmet vermeğe devam ediyor. Buraya tam bir Türk İslâm damgası vuran bu eserler şimdilerde yapılan İskender anıtları ile sarılmış durumda...
Manastır Atatürk Müzesinde
Trafiğe kapalı olan bu caddede yürüyerek eski Türk ve Yahudi evlerini görebiliriz. Caddenin sonlarında tarihi Askeri İdadi binası bulunmaktadır. Bu okulda Büyük Atatürk ve daha nice komutanlarımız öğrenim görmüşlerdir. Binada Türkiye Cumhuriyeti tarafından oluşturulan “Atatürk” müzesi muhakkak gezilmelidir.
PİRLEPE (PİRLEP)
Manastır’a 41 km. mesafededir. 25. Kilometrede yoldan içerde Kanatlar bulunmaktadır. Burada 1400 civarında Türk yaşamaktadır. Buradaki Tarihi Dikmen Baba Külliyesi eski parlak günlerinden uzakta, ilgi bekliyor.
Pirlepe’de Çarşı Camii ve çarşıda bulunan tarihi Saat Kulesi gezilebilir.
KÖPRÜLÜ (VELEZ)
Pirlepe’ye 52 km. mesafededir. Yol üzerinde göçten önce önemli bir Türk nüfusun yaşadığı Rosoman bulunmaktadır.
Köprülü'de Vardar
Köprülü, Makedonya’nın tam ortasında önemli bir şehirdir. Vardar nehri ikiye bölmekte, iki taraf köprülerle bağlanmaktadır. Köprülü adı buradan gelmektedir. Bir zamanlar tam bir Türk şehri iken şimdi bizden çok az izler bulunuyor. Vardar’ın batı yakasında tarihi Saat Kulesi, eski Türk evleri ve tarihi çınarlar görülebilir. Doğduğum Çeltikçi köyü bu taraftadır.
Diğer tarafta şehrin tek camisi bulunuyor. Tabelasında “Köprülü Fazıl Ahmet Paşa Camii” yazsa da bu caminin adı kaynaklara ve buradan göçmüş olanlara göre “Kara Cami”dir. Cami cemaati çoğunlukla bizim Romanlardan oluşuyor.
Camiin üst tarafındaki mahalle Türk mahallesidir. Burada eski Türk evleri görülebilir. Pazar yerinin bitiminde Potok (dere) başlıyor. Porok’un içlerinde Derbent mevkii bulunuyor. Burada Vardar’ı çok yakından görüp, akışını seyretmek mümkündür.
Köprülü'de Saat Kulesi
Doğu Makedonya’ya gidilmeyecekse Üsküp buradan 55 km.dir. Vardar Üsküp’ten Köprülü’ye doğru derin bir vadide akarak çok güzel manzaralar oluşturur.











Diğer Bölümler

Daha detaylı bilgi için Makedonya'yı anlatan "Çıkayım Gideyim; Urumeline" adlı kitabımı alabilirsiniz.  
            Kitap hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız!

1 yorum:

  1. Merhaba sevgili genç hemşerim Gürhun Güngör Bey. Rahmetli Ase İbrahim ve Naci Güngör hemşerilerimi çok iyi tanıyorum. Naci Güngör, çok takdir ettiğim değerli bir Çeltikçili agamızdır. Hakkımda kullandığınız güzel ifadeler için teşekkür ederim. Sağlık ve başarı dileklerimle selam ve sevgile.

    YanıtlaSil