6 Şubat 2016 Cumartesi

GÜNÜMÜZDE ÇELTİKÇİ (ORİZARİ)



Minareden Uzunbayır tarafı.2006
Çeltikçi’de şimdi Müslüman Boşnaklar yaşamaktadır. Onlar Çeltikçi yerine Orizari adını kullanmaktadırlar. Zaten köyün resmî adı da Orizari’dir.

 Köyümüzün ileri gelenleri göç gündeme gelince köyümüzü Müslümanlara satmak için Sırbistan’ın Sancak bölgesindeki Novipazarlı (Yenipazar) Boşnaklarla temasa geçerek anlaşırlar. Zaten buradaki Boşnaklar da Türk bölgelerine yerleşerek zamanla Türkiye’ye göç etme düşüncesindedirler. Bazıları zamanla bu düşüncelerini gerçekleştirmişlerdir. İstanbul ve Bursa’da Çeltikçili Boşnaklar bulunmaktadır. Bursa’da bunlardan bazıları ile tanıştık ve Çeltikçi (Orizari) sohbetleri yaptık. Şimdi bu bölgede eski Türk köylerinden Müslümanların yaşadığı tek köy Çeltikçi’dir.
Minareden Damdere, Kazovası, Porsulana fabrkası. 2006
Bugün Köprülü’nün Çeltikçi’ye doğru gelişmesi, köyün önemini daha da arttırmıştır. Köy adeta Köprülü ile birleşmiştir. Avrupa ülkelerinde çalışan bazı Boşnaklar çok güzel ve büyük binalar yapmışlar, nüfusu artan köy küçük bir kasaba görünümüne kavuşmuştur. Bizim zamanımızda hiç ev olmayan “Harman Ardı” mevkii evlerle dolmuş durumdadır. Günümüz teknolojisi ile köye bol su getirildiği için evlerin avluları ve her taraf yeşillik içindedir. Evlerde su olduğu için avlularda çeşitli meyve ağaçları bulunmaktadır.

Minareden Mezarlığa doğru Çeltikçi. 2006
 Müslüman Boşnaklar mezarlıklarımızı ve türbelerimizi koruyup bakarak çok büyük bir hizmet görmüşlerdir. Bu yüzden kendilerine müteşekkiriz. Çünkü artık Müslümanların yaşamadığı eski Türk köylerinde mezarlıklar çok harap durumdadır. Birçok köyde üzerlerinde eski yazı ve motifler bulunan mezar taşları kırılarak yerlere atılmıştır. Boşnaklar kendilerine Kara Musli yolunda yeni bir mezarlık yapmışlardır.
Mezarlıktan Çeltikçi.2007

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder